Olen kuvannut noin viidentoista vuoden ajan katukuvia ohikulkevista ihmisistä. Aloitin kuvaamalla erilaisia kantajia. Mitä enemmän kuvasin sitä enemmän aloin nähdä kuinka kaikki kantavat jonkinlaista taakkaa riippumatta siitä onko heillä jokin kantamus vai ei. Riippumatta siitä ovatko he köyhiä, rikkaita, nuoria tai vanhoja. Riippumatta siitä missä päin maailmaa he asuvat.


Kuvaustilanteet olivat yleensä ohimeneviä hetkiä, jos keskustelua syntyi, niihin liittyi vain joitakin kohteliaisuuksia. Halusin olla tilanteissa ulkopuolinen ja kiinnostavampaa oli itsekseen pohtia, mitä kuvattava mahtaa miettiä.


Näyttelykuvia olen työstänyt pitkällä ajalla. Olen tietoisesti antanut ajan kulua ja kuvien kypsyä. Mutta näyttelyprojektin julkituominen on ollut viimeaikoina minun taakkani. Onnekseni näyttelyä ovat tukeneet Keski-Pohjanmaan kulttuurirahasto ja Pohjanmaan taidetoimikunta.


Näyttely on ollut julki K.H.Renlundin taidemuseossa Kokkolassa 2004 ja Ibis valokuva- galleriassa Vaasassa 2005.Esa Melametsä